10 Eylül 2014 Çarşamba

Mücbir Sebep

Mücbir sebep (zorlayıcı sebep),failin haricinde ve iradesi dışında gerçekleşen zorlayıcı ve kaçınılmaz olan doğal hadiselerdir. İnsanın önleyemeyeceği, kaçınılmaz, sakınılmaz karşı konulmaz olaylardır.Örneğin; deprem, yıldırım düşmesi, sel, fırtına vb.

Mücbir Sebep ve Kaza-Tesadüf Arasındaki Fark
Mücbir sebepte kişi iradesinin farkında olduğu zorunluk ve kaçınılmazlık hali vardır. Örneğin İşine giden birinin iradesi dışında (ama iradesinin farkında) yolun çökmüş olması ve işine gidememesi. Kaza-Tesadüf halinde ise kişi iradesinin farkında olmadığı öngörülemezlik hali mevcuttur. Örnek olarak; Sürücünün kırmızı ışığı yeşil görüp yoluna devam etmesi. İradesine aykırı davrandığının farkında değil.

Mücbir Sebep ve Tehdit-Korkutma Arasındaki Fark
Mücbir sebep halinde failin tercih durumu söz konusu değil kaçınılmazlık ve sakınılamazlık söz konusudur. Korkutma-Tehdit durumda ise kişi suç işlemeye veya zarara razı olma durumu tercihi söz konusu olabilir.

Mücbir Sebep ve Zorunluluk Hali Arasındaki Fark
Mücbir sebepte kişi zorlanmış ve karşı konulamaz bir durumdadır. Zorunluluk halinde ise kişi zorlanmış durumda değildir. Kişi hukukun kendisine verdiği yetkiyi kullanarak başkasına zarar vermektedir veya kişi başkasına zarar vermeyip kendisini de feda edebilir her zaman bu imkana sahiptir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder